Anasayfa / Güncel / Manevi virüs: internet

Manevi virüs: internet

Sabahtan beri o bilgisayarın başındasın” diye çıkışıyor anne, Ali, annesinin bağırtılarını gerçekten mi duymuyor; yoksa duymak işine mi gelmiyor tam bir muamma. İyice kaptırmış kendini. Şu an  onun en büyük meselesi, oyunda yeni bölüme geçebilmek.

Masum bir çocuğun, oyun oynama hakkını elinden almak zulümdür. Onlar kadar masum olmayan kirli ellerin, bilinç altlarına aktarılanlar karşısında onları savunmasız bırakmaksa ayrı bir zulüm.

Bir çocuk saatlerce bilgisayar başındaysa, kendince bundan daha iyi yapacak bir şey bulamıyordur. Çocuk, oyunlarda hep kazanmak için uğraşıyor. Kazanıp kahraman olacak. Oysa farkında bile değil, bilgisayar başında geçen onca saat kendisine büyük zararlar vermek üzere. Tehlike çanları çalıyor. Aileden birinin kahraman olup, bu işe bir dur demesi gerek.

Bediüzzaman Hazretleri’nin 24.Lem’a’daki şu sözünü hatırlıyorum: “Sizin hanenizdei masum evladlarınızla masumane sohbet, yüzer sinemadan daha ziyade zevklidir” İnanın bu çocuk içinde daha zevkli olacaktır. Çocuk annesinin şefkatini, ilgisini, bilgisayarın donuk ekranına tercih edecektir. Ailece oynanan bir oyun, birlikte geçirilen kaliteli bir zaman; hem doyurucu hem de geliştirici olacaktır. Uzmanlar, ihtiyacı giderilmeyen organizmanın sorun üreteceğini söylerler. Haddi aşan süreler bilgisayar başında oynayan bir çocuğun, bu durumunun altında yatan asıl neden ihtiyaçlarının giderilmemiş olması olabilir. Yeteri ilgi, yaşına uygun oyun oynayacağı bir alan ve arkadaşlar gibi. Çocuğun sorunlarına en iyi merhemse, bilinçli, donanımlı bir anneden gelecektir. Üstadımızın yine 24.Lem’a’daki şu çarpıcı sözleri hakikati ortaya koyuyor: “Evet, insanın en birinci üstadı ve tesirli muallimi, onun validesidir. Bu münasebetle, ben kendi şahsımda kat’i ve daima hissettiğim bu manayı beyan ediyorum: Ben bu seksen sene ömrümde, seksen bin zatlardan ders aldığım halde, kasem ediyorum ki, en esaslı ve sarsılmaz ve her vakit bana dersini tazeler gibi, merhum validemden aldığım telkinat ve manevi derslerdir ki, o dersler fıtratımda, adeta maddi vücuduma çekirdekler hükmünde yerleşmiş. Sair derslerimin o çekirdekler üzerine bina edildiğini aynen görüyorum. Demek bir yaşımdaki fıtratıma ve ruhuma merhum validemin ders ve telkinatını, şimdi bu seksen yaşımdaki gördüğüm büyük hakikatler içinde birer çekirdek-i esasiye müşahade ediyorum.

Bilgisayar, teknoloji bağımlılığı göz ardı edilecek kadar basit değil. Çin’de internet bağımlılığından kurtulma kampları var. İstanbul’da bu yıl 1.Uluslararası Teknoloji Bağımlılığı Kongresi düzenlendi. Madem teknoloji evlerimizde ve esasen bize hizmet etmek için var, onu kontrolümüz altında tutalım. İlk iş, çocuklarla kaliteli vakit geçirmek olsun. Daha sonra internette gezinilecekse şayet bu ortamın steril olduğundan emin olmak için bir yazılımı bilgisayara yükleyelim. Bu konu hakkında Güvenli İnternet adında bir yazılım var. İnternetten araştırıp bilgi sahibi olabilirsiniz. Çocuğun bilgisayar başında geçirdiği sürenin bir sınırı olsun. Oynadığı oyunun içeriğinden haberdar olun. Bağımlılığın var olup olmadığını ölçmek için aşağıdaki belirtilerden kıstaslardan faydalanılabilir.

İnternet ile ilgili yoğun zihinsel meşguliyet

Doyum sağlamak için internet başında geçirilen sürenin giderek artması

İnternet kullanımını kontrol altına almak için başarısız çabalar

İnternete ulaşamadığında yorgun, depresif veya irritabl hissetmek

İnternet başında planlandığından çok fazla zaman geçirmek

İnternet kullanımı hakkında çevresine yalan söylemek

Gündelik sorunlardan veya istenmeyen duygu durumundan kaçmak için internette zaman geçirmek

Bu kriterlerden 5 veya daha fazlası varsa bağımlılık seviyesine gelmiş olabilir. Eğer önüne geçemiyorsanız bir uzmana danışmanızda fayda var. Maddi, manevi virüslerin şerrinden uzak olun inşaallah.

 

Bu konuyla ilgili Yorum Yapın

Mailiniz yayınlanmayacak



Başa Dön
ergene haber ogretmenler.org felsefe çorlu haber