Anasayfa / Osmanlıca / Kalın ve Înce Karşılığı Olan Harfler

Kalın ve Înce Karşılığı Olan Harfler

HE OKUTUCUSUNUN “A” SESİYLE OKUTTUĞU YERLER

He” okutucusu, kelime içindeki kalın harf ve kalın sesli uyumuna göre, isimlerde, mastarlarda ve eklerde “a” sesiyle okuttuğu yerler vardır.  Fiillerdeki “a” sesi ikinci şahsın emir ve nehiy kipinde kullanıldığından “he” okutusuyla değil, “elif” okutucusuyla yazılır. Dolayısıyla bir kelimenin mastar mı, emir mi olduğu daha ilk bakışta anlaşılabilir. Bu konu sonra detaylı olarak anlatılacaktır.

He Okutucusunun A sesiyle okuttuğu yerler imajı

KALIN VE İNCE KARŞILIĞI OLAN HARFLER

Osmanlıcada okutucu harflerden (و) okutucusunun “o-ö-u-ü” olmak üzere dört sesi karşıladığını görürsünüz. Bu ilk bakışta -normal olarak- bir zorluk gibi gözükmektedir. Fakat bazı hususları bilmek kaydıyla zorluk gibi gözüken bu durum ortadan kalkmaktadır. Bu konu için aşağıdaki hususlara dikkat ediniz.

Osmanlıcada kullanılan Türkçe kelimelerde aynı sesi ifade etmekle birlikte birisi kalın, diğeri ince sesleri ifade eden toplamda on iki aded harf vardır. Bu harfler şunlardır:

Osmanlıca kalın ve ince harfler imajı

Yukarıda verdiğimiz bilginin bize faydası nedir?

Bu on iki harften her hangi bir kelimede geldiğinde, mesela “vav” harfi için söylersek, okutucu harf olarak karşıladığı dört sesten ikisini hemen elemiş oluyoruz. Yani, kelimenin içerisinde bu on iki harfin kalın olanlarından bir harf gelmişse, ( ö ve ü ) sesleri; ince harflerinden birisi gelmişse (o ve u) sesleriyle okumayacağımızı hemen anlayabiliriz. Dolayısıyla diğer iki sesten birisiyle okuyabiliriz.

Siyak ve sibakına göre okunan kelimelere örnekler

Osmanlıca Siyak ve Sibak harfler

Aşağıdaki tabloyu incelediğimizde; yukarıdaki kelimelerin cümle içinde kullanıldıklarında, okunuşlarının cümle içindeki manaya göre kolayca söylendiğini görebilir ve bu kelimeyi nasıl okumamız gerektiğini anlayabiliriz.

Osmanlıca Alıştırma Kelimeler

Osmanlıca Alıştırma Kelimeler

Aşağıdaki tabloya bakıldığında ise, durum biraz daha farklı ve karmaşık gözükebilir. Burada da yine kelimenin cümle içindeki kullanılışına bakılır ve ona göre okunur.

Osmanlıca Örnekler 2

Kelime kendi başına bulunduğunda yukarıdaki okunuşlardan hepsiyle okunabilir olduğunu gördük. Fakat cümle içinde kullandığımızda doğru olanı tercih etmemiz hiç de zor olmayacaktır. Mesela:

Osmanlıca Örnek Yazı imajı

 

Osmanlıca DaireKELİME İÇİNDEKİ KALIN SESLER
 

Kelimenin ilk harfi kalın veya ince karşılığı olan harflerden biri olmadığı zaman ise, kelimenin içinde kalın bir harf olup olmadığına bakılır. Eğer kelimenin içerisinde kalın bir harf varsa, okutucu seslerden kalın olanları (a-ı-o-u) tercih edilir. Kelimenin içerisinde (elif) okutucusu varsa zaten kalın okunacak demektir.

Osmanlıca Örnekler 3

Kelimelerde bulunan “KAF” , “SAD” ve “TI” harfleri kalın olmaları; “ELİF” harfi “a” sesiyle okutması sebebiyle, okutucu seslerden kalın olanları tercih etmemize yardımcı oldular.

Bir yorum

  1. Gazete ve tv’ler her zaman vesveseler yayarak kalın sis tabasıyla örtmeye çalışıyorlar yolumuzu. Unutmayın; kalplerimiz sis lambalarımızdır.

Bu konuyla ilgili Yorum Yapın

Mailiniz yayınlanmayacak



Başa Dön
ergene haber ogretmenler.org felsefe çorlu haber