Selamun aleyküm muhterem hocam,
Rabbim ilminizi artırsın ve Allah bu ümmetin alimlerinin sayısına ve fikrine bereket versin.
Benim babannnem özürlü olan amcam ile beraber yaşıyor. Amcam sara hastası ve bir nebze de zihinsel saflık diyebileceğimiz kendi kendini göremeyecek derecede rahatsızlığı var. Amcamın özürlü maaşı, rahmetli dedem hayattayken yıllar önce açılan bir banka hesabında kara gün parası diye biriktiriliyor. Bundan amaç da; şayet amcam bizden sonraya kalırsa ona bir iaşe parası olsun, ortada kimsesiz kalmasın düşüncesi idi. Bu para bahsettiğim amaç için ve tamamen amcama verilen sakat maaşları ile biriktirildi. Şu anda meblağ 13.000 TL civarında tahmin ediyorum. Amcamın iaşesi için bekletilen bu paranın zekatını vermek gerekir mi? Amcamın özürlü oluşu, ortada kalmayıp temel ihtiyaçları için kullanılmaya niyet edilmesi durumu değiştirir mi.
Yanılmıyorsam hanefi mezhebine göre zekat verende akıl baliğ şartı da aranıyor. Amcamın akıl yoksunu olduğunu düşünebilir miyiz?
Allaha emanet olunuz. HARUN KUTAN
Değerli Kardeşimiz;
Öncelikle o para eğer faiz bankalarından birinde ise, orada bulunması caiz olmaz. Derhal oradan kurtarıp katılım bankalarından birine koyulmalıdır. Evet, o paranın zekatı verilmelidir. Durum değişmez.
Selam ve Dua ile
Nurûlenvar Fetva Kurulu