Buyuk islam ilmihalinde su bilgiler var:
”Bir kimse son oturuşta teşehhüd mikdarı oturduktan sonra, henüz ihtiyarı ile namazdan çıkmadan önce namaz vakti çıksa veya başka bir namaz vakti girse, iki İmama göre onun namazı tamamdır. İmam Azam’a göre bozulmuş olur; çünkü bu namaza kendi iradesi ile son vermiş değildir.”
IFAV islam ilmihalinde su bilgiler var: ”…Bu anlayışın diğer bir sonucu olarak, bir kimse teşehhüd miktarı oturduktan sonra, henüz kendi iradî fiili ile namazdan çıkmadan, namaz vakti sona erse veya başka bir namaz vakti girse, böyle bir kişinin namazı iki İmama göre tamamdır, Ebû Hanîfe’ye göre ise bozulmuş olur. Çünkü bu namaza kendi iradî fiili ile son vermiş değildir.” Dolayısıyla Ebû Hanîfe’ye göre bu kişinin vakit’çıktığı veya başka bir namaz vakti girdiği için bozulan namazını kazâ etmesi gerekir.”
Diyanet ilmihalindede su bilgi var:
”…son oturuşta, teşehhüt miktarı oturduktan sonra henüz kendi istek ve iradesiyle namazdan çıkmadan namaz vakti çıksa, bu kişinin namazı iki imama göre tamamdır. Ebû Hanîfe’ye göre ise fâsiddir.”
Buna gore bir namaza baslarken namazi vakit cikmadan tamamlayacagizmidan emin olmamiz mi lazim ? Namaz kilarken vakit cikmissa, bunu tekrar kaza olarak mi kilmamiz lazim ?
Yukardaki bilgiler dogru mu yoksa bir yanlis anlasilma mi var? Ves selam. Ebu Naim
Değerli Kardeşimiz;
Namazın ilk rekatına yetiştiyseniz, artık vakit o sırada girsede namazınız sahihdir. Resulullah bir hadislerinde şöyle buyurdular “Kim, güneş doğmadan önce sabah namazından bir rekâta yetişirse sabah namazına yetişmiş olur. Kim, güneş batmadan önce ikindi namazından bir rekâta yetişirse ikindi namazına yetişmiş olur.” (Buhari, Mevakıt, 28; Müslim, Mesacid, 163)
İlk rekata yetişecek kadar vakit var ise, namazı tamamlayınız, sonra tekrar kaza gerekmez.
Selam ve Dua ile
Nurulenvar Fetva Kurulu