1- Devletin faturalar ya da bazı primlerin zamanında ödenmemesi durumunda kullanıcıdan gecikme zammı ve gecikme cezası adı altında almış oldukları fâiz midir?
2- Eğer fâiz ise ve kişi bâzen faturalarda olduğu gibi zamanında fatura borcunu ödeme imkanı bulamamış ama zamanı geçtikten sonra ödeme imkanı bulmuş ancak burada da gecikme zammı ödemek durumunda kalıyorsa bu kişinin durumu nedir?
3- Devlet bâzen birtakım yönetmelikler ile kişiyi bazı şeyleri kullanmakta zorunlu kılıyor ve prim ödemek zorunda bırakıyor. Ancak kişi buna yanaşmıyor ve bir müddet sonra devlet tarafından bu prim zamanında ödenmediği için gecikme zammı ve borcu olarak tahsil edilmeye çalışılıyor. Kişide bunu ödemekten başka yol bulamıyor çünkü hesap işlemlerinde anında karşısına çıkıyor ya da Devlet kendisinden habersiz o borcu hesabından tahsil ediyor. Bu kişinin durumu nedir? Hakkı
Değerli Kardeşimiz;
1) Faizdir, haramdır.
2) Hakikaten ödeme imkanı bulamadı ise veren kişi mesul olmaz. İmkanı olduğu halde, erteliyorsa yahut önemsemiyorsa sorumlu olur. Alışkanlık haline getirirse her şekilde sorumlu olur.
3) Burada sorumluluk kişide değil, devlette olur.
Selam ve Dua ile
Nurulenvar Fetva Kurulu