Subahnekeyi yanlış okuduğumu veya hızlı okuduğumdan dolayı harfleri yuttuğumu farkettim. ” ve la iahe gayrük” yerine ”ve ilahe gayrük” olarak okuyordum. Bu tamamen istem dışı ve unutarak olan bir olaydır. şimdi burada anlam bozulması olmaktadır. fakat bu namazın farzlarından değil sünnetlerinden biri olan subhaneke de olmaktadır. ben bu namazları iade etmek ile yükümlümüyüm yoksa iade etmeme gerek yokmu. ÖMER NASUHİ BİLMENİN BÜYÜK İSLAM İLMİHALİNE baktığımda bazı yerlerde anlam değişse dahi unutmanın bir özür olarak kabul edildiğinden namazı bozmayacağı söylenmektedir, aynı ilmihade bazı kısımlarında anlam bozulması olduğunda namazın bozulacağı söylenmekte. diyanete aynı soruyu sorduğumda kesinle iade etmeme gerek yok dendi, eski müftülerden HALİL GÖNENÇ hoca efendiye sorduğumda namazın bozulacağı ve iadesinin olması gerektiğini söyledi. kafam çok karıştı. birde size sormak istedim lütfen cevabınızı deili ile veririseniz sevinirim. Yusuf
Değerli Kardeşimiz;
İsabetli kararı Halil Gönenç hoca vermiş. Onun söylediğiyle amel ediniz. Subhaneke okumak kıraatin şartlarından olmaması, yanlış okunduğunda sorumlu olunmayacağı anlamına gelmez. Bu mantık yanlıştır. Nafile namaz kılmakta zorunlu değildir, Ama tekbiri aldıktan sonra keyfen bozarsanız büyük günah olur. Halil Gönenç hoca, zaten daha önceden doğru cevabı verdiğinden bizim tekrar burda detaylı açıklama yapmamıza gerek yok diye düşünüyoruz.
Selam ve Dua ile
Nurûlenvar Fetva Kurulu
Diyanet yüksek işlerinin cevabı;
Kasıtlı olmadığı halde kişinin hata veya bilmeden yanlış okuduğu dualardan dolayı önceden kıldığı namazlarını iade etmesi gerekmez. Hz. Peygamberimiz(a.s.); insan, unutarak veya hata sonucu bir şeyi yapmasından veya terk etmesinden dolayı dinen sorumlu değildir (Münavi, II/219, No: 1705). buyurmuştur. Ancak kişi, bundan sonra kılacağı namazlarda geçmişte hatalı okuduğu yerleri daha dikkatli okuması gerekir.
Namaz bozulmaz.
Allah Teâlâ bu ümmeti, hatâ, unutma ve cebr altında yaptığı işlerden ve kalbe elde olmadan gelen çirkin şeylerden dolayı hesâba çekmeyecektir.“ (Taberanî, el-el-Mucemu’l-evsat,18/87-şamile)
Selam ve Dua ile
Nurulenvar Fetva Kurulu
Değerli Kardeşim;
Anlık nefes kesilmesi gibi zaruret durumları farklıdır, bir eksiği sürekli eksik olarak tekrarlamak farklıdır. Eğer soruyu yanlış anlamadıysak, siz sürekli böyle okuyordunuz. Eğer bunu bir defaya mahsus hata ile yapmışsanız ve elde olmayan zaruret sebebi ile olmuşsa (anlık nefes yetmemesi vesair ) gibi, o halde iade etmeyebilirsiniz.
bende subhanekAllahumme ve bihamdik yerine yanlislikla subhanekAllahumme ve tebarekesmuk dedim bihamdiki unutdum iade etmelimiyim acaba ?
daha yeni başladim