Germiyan Beyliği’ne 120 yıl başkentlik yapan, Osmanlı’da 400 yıl Anadolu Beylerbeyliği’nin merkezi olan Kütahya’nın 7 bin yıllık geçmişine ışık tutan bilgi, belge, fotoğraf ve eşyalar, tarihi konaklardaki müzede sergileniyor.
Yaklaşık iki yıl önce eski evleriyle bilinen Germiyan Sokağı’ndaki tarihi Şapçı ve Berber konaklarını restore edildi. Kentin Hitit, Frig, Roma, Bizans, Selçuklu, Germiyan, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerindeki durumu gösteren fotoğraf, bilgi ve belgelerin yanı sıra ayakkabıcı, nalbant, kalaycı, demirci, bıçakçı gibi unutulmaya yüz tutmuş 11 mesleğin plastik mankenlerle canlandırılmasıyla kentin 7 bin yıllık geçmişine ışık tutan müze hazırlandı. Müze, 2010 yılının eylül ayında faaliyete geçirilerek, 120 yıl Germiyan Beyliği’ne başkentlik yapan ve Osmanlı döneminde 400 yıl Anadolu Beylerberliği’nin merkezi olan Kütahya’ya gelen yerli ve yabancı turistlerin, kenti gezmeden önce burası hakkında fikir sahibi olması sağlandı. Kentin konukları, rehberler eşliğinde önce müzeyi geziyor, daha sonra tarihi ve turistik mekanlara uğruyor
Belediye Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Nihat Helvacı, Kent Tarihi Müzesi’nin, belediyeye ait Jeoloji Müzesi’nden sonra kentteki ikinci özel müze olduğunu söyledi. Germiyan Sokağı’ndaki iki konağın restore ettirilmesiyle oluşturulan müze sayesinde kültür mirasının gelecek nesillere aktarılmasının sağlandığını belirten Helvacı, şöyle devam etti:
“Kütahya’nın 1930’lu yıllar ve günümüzdeki değişimlerine ait fotoğraflar bulunuyor. Birinci katta da demirci, bakırcı, kalaycı, keçeci, sepetçi, dülger, bıçakçı, semerci, nalbant, saraç, kunduracı gibi kaybolmaya yüz tutan meslekler bölümler halinde mankenler ve fotoğraflarla canlandırılarak, kullandıkları aletler dükkanlarda sergileniyor. İkinci katta ise eski Kütahya’da günlük hayattaki ev yaşamı, kına, kadınların günlük oturma odası, yatak odası, erkeklerin sohbet ettiği selamlık, mutfak, kadınların uğraşı olan halı dokumacılığı, orta mekanda giysilerin tanımlandığı panolar, konaktaki odaların iç mekanları ve gelin, düğün, kına, selamlık, giysiler, yatak odası, mutfak ve halı dokumacılığı gibi unsurlarla canlandırılıyor.” Helvacı, müzenin bahçesinde ünlü el sanatı çininin yapımının canlandırıldığını ifade etti.