Selamünaleyküm.. durup dururken kafama takılan bir şey var.. et yiyen biri olarak bu soruyu sormam ne kadar doğru olur bilemiyorum.. dedim ya kafama takıldı.. sadede geleyim.. kuzuların kesilip yenmesi artık beni rahatsız ediyor ki ben gerçekten kuzu eti almıyorum.. tamam dinimiz bazı hayvanlar dişında et yemeyi haram kılmamış, ama daha adı üstünde süt kuzusu denen o yavru kuzular nasıl kesilipte yenir anlamıyorum.. kaldıki bir kilo pirzola için kim bilir kaç kuzu kesiliyor.. [ ilginçtirki birde kuzu etinin pirzolası güzel oluyor.. )yani annesinden kopararılıp sırf biz yiyelim diye kesilen bu yavru kuzulara dinimiz nasıl yaklaşıyor.. anneye muhtaç bir hayvan kesilip yenirmi.. işte böyle düşününce artık et yemekte bana zor gelmeye başladı… eğer bana aydınlatıcı bir cevap verirseniz çok memnun olurum.. rabbimize emanet olun… hoşçakalın… Nalan Kasım
Değerli Kardeşimiz;
Süt kuzusu dediğiniz yavruların yaşı en az 6 aydan küçük ise onu kesmekte yemekte zaten caiz değildir. Kuzunun kesilmesinden önce 1 yaşını doldurmuş olması tavsiye edilmekte, yahut 1 yaşında değilse de misâl (8 aylıktır ama 1 yaşında gibi sağlıklı olgunlaşmıştır) bu durumda da 6 aydan aşağı düşmemek kaydı ile kesmekte yemekte caizdir.
Bunun dışında, bildiğiniz gibi hayvanların yaratılış gayesi etiyle sütüyle, binekliğiyle derisiyle postuyla vesair çok çeşitli şekillerde insanlara hizmet etmesi içindir. Bundan öte düşünceler haddi aşmaya yakındır.
Selam ve Dua ile
Nurulenvar Fetva Kurulu
“yavruların yaşı en az 6 aydan küçük ise onu kesmekte yemekte zaten caiz değildir.” hükmünün kaynağı nedir acaba? Çünkü ilmihal kitaplarında, kurbanlık hayvan gebe çıkarsa yavru da annesiyle birlikte kesilir diyor. Demek ki yavrunun kesimi caiz.
Değerli Kardeşimiz;
Anne kesildiğinde karnından yavru çıkarsa bu yavru yenir. Bu hüküm annenin kesilmiş olması ve yavrunun telef olmaması içindir. Bunun dışında 6 aylık olmadan önce kuzu kesimi asla caiz değildir. Hatta 6 aylık kuzu dahi olsa eğer çok zayıf ve çelimsiz ise o da kesilmez bir süre daha beklenir.
Gerçekten bundan emin misiniz? Eğer eminseniz mutlaka kaynak göstermelisiniz.
kuzu eti yenir kurallarına uyunca ALLAHIN Helal dedigini kimse yasaklayamaz
3-4 haftalık buzağı yenirmi
Evet arkadaşlar bu konudaki deliliniz nedir? Hangi kaynaktan alıyorsunuz bu bilgiyi? Fetva verecekseniz senet ile konuşun lütfen..
“Süt kuzusu dediğiniz yavruların yaşı en az 6 aydan küçük ise onu kesmekte yemekte zaten caiz değildir. Kuzunun kesilmesinden önce 1 yaşını doldurmuş olması tavsiye edilmekte, yahut 1 yaşında değilse de misâl (8 aylıktır ama 1 yaşında gibi sağlıklı olgunlaşmıştır) bu durumda da 6 aydan aşağı düşmemek kaydı ile kesmekte yemekte caizdir.”
Kurban kesmekle başka zamanda hayvan kesmeyi birbirine karıştırmayın.
Ya ilim ile konuşun ya da zanlarınız sizde kalsın.
Konuşacaksanız nefsinizden değil bir ehl-i sünnet aliminin kitabından konuşun. Böyle fetva veren fakih var mıdır? Osmanlı’da böyle bir fetva olmuş mudur? Böyle fetva verilmiş ise de o fetva tercih edilmiş midir?
Bunlarla konuşun lütfen. Sizin fikirleriniz, haram veya helal dedikleriniz kimseyi bağlamaz. Ancak Allah ve rasulünden gelen doğru ilim bizi bağlar.
Ben herhangi bir kaynakta böyle bir bilgiye rastlamadım. Belki istihsanen ve adetlerle, insanlık icabı hassasiyetlerle örfen kerahat vardır denebilir. Bu da şer’an kerahat demek değildir.
Bu yazıyı lütfen kaldırın… Bu fetvayı kimvermiş ise bir hata yapmış böyle birşey yok zaten kaynakta gösterememiş siniz gösteremezsinizde… Kuzu eti caizdir kaç aylık olduğu önemli değil… Kurbanlık olacaksa orası ayrı karıştırmamak gerek…
hiç bir din yavru hayvanın yemesini normal görmez… bunu mantık olarak düşünün nasılki 18 yaşında önce insan reşit denmiyorsa ve evlenmmesi sakılncalı ise… 1-2 yıldan hatta doğuracak yaştan önce kesilmesi normal değildir.. yetişkin olmayan hayvandanda sırf lezzeti daha fazla oluyor daha yavru iken etinden istifa etmekten nefsin zevki içindir beslenmek için değil zevk için başka canlıları kullanmak dinde yoktur… bu durumda ölçü budur hem yavru ilken kesilen hayvan sadece 5-8 kilo et verir yetişkinken 15 kilo… biraz o bağnaz kafamızı akıl ile mantık ile çalıştırmaya ihtiyacımız var
Essegin sikini yiyin
Bu tamamen zalimlik, bebekleri yiyorsunuz insanlar kadsr vahşi bir ırk daha yok kahretsin.
Her konuda vicdan ve merhametin ilk sırada geldiği bir dinde, kuzu etinin yaşa bağlı olmadan, sırf zevk ve nefs için yenilebileceğini düşünenler, sadece bağnazdır ve mantıklı düşünceye tamamen kapalı fosil beyinlidir!
Yalniz her gun yediğimiz yumurta da bir hayvanin bebeği. Hatta bebek olamamış cenini.
Değerli kardeşlerim.
bende öyle biliyorum, aynı kardeşin dediği gibi! Olgunlaşmamış hayvan kesmek ve yemek caiz deyil. Sadece kaynak göstermedi diye yanlîş veya yalan olamaz! Cevabı yarım kalmış. Inanmak istemeyen insanlara inandırılamaz! Bende susardım. Yardım edenle ne şekil konuştuğunuzun farkında deyilsiniz! En doğru cevabı bir kaç kendi mezhepinden Hocalara sorarsanız bulursunuz! Sizde hata! Araştırmayı bilmiyorsunuz! Kardeşlerim yakınlarınızda camiler yokmu?
La havle ve kuvvete…
Olmadı, ALLAHa cc sorun!
ALLAH cc selamet, hidayet versin!
Lütfen yanlış bilgilendirme yapmayın. Süt kuzusu kesmek caizdir. Lakin kurban olarak kesmek caiz değildir. Rabbimiz Hac Suresinin 36. Ayetinde bunu belirtmiştir.
Bahar mevsimi gelince her sene içime bir sevinç dolar, bir de hüzün çöker.
Sevinç dolmasının sebebi gelen bahar ile tabiatın canlanması, ağaçların, bitkilerin yeşermesi, küçücük kuzuların oğlakların analarıyla beraber bu yeşilliklerde zıplamasıdır.
Hüzün dolmasının sebebi ise bu küçücük kuzuların ve oğlakların daha büyüyemeden kesilecek olmasıdır. Buna süt kuzusu ve süt oğlağı denmektedir. Kasap dükkânlarının yanından geçerken penceresinde “süt kuzusu veya süt oğlağı bulunur” yazısını görmüşsünüzdür. Bunun nasıl olduğunu araştırdığımızda vardığımız sonuç şudur. Kuzu veya oğlağın annesinden daha süt emerken, sütten ayrılmasına yakın zamanda kesilmesidir. Çünkü sütten ayrılmadan kesilen hayvanın eti yumuşak oluyormuş. Sütten kesilince eti sertleşiyormuş.
Veterinerlere sorduğumuzda belli bir yaşa gelmeyen bu yavruların etinin olgunlaşmadığını, tam bir et özelliği almadığını öğreniyoruz. Hayvan sahiplerine sorduğumuzda aslında küçük yavruları kestirmek istemediklerini, ancak hayvanların yem ihitiyacını karşılamak için buna mecbur kaldıklarını söylüyorlar.
Ülkemizde et sıkıntısı olduğu, mevcut hayvanların yetmediği, bunun için başka ülkelerden hayvan ve et ithal etmek durumunda kaldığımız ve bu ithal edilen hayvan ve etlerle ilgili tartışmalar devam ederken işte bu süt kuzularının ve süt oğlaklarının kesilmesi dikkat çekiyor.
Aslında İslam fıkhı kurbanda ne güzel ölçüler koymuştur. Belli yaşa gelmeyen hayvanlar kurban olmuyor. Koyun ve keçi bir yaşını doldurmuş olacak, ancak kuzu altı ayını doldurmuş olup annesi kadar gelişmiş olursa kurban olabilir. Büyük baş hayvanlar iki yaşını doldurmuş olacak. Deve ise beş yaşını doldurduğunda kurban edilebilmektedir. Büyük baş hayvanların daha geç olgunlaştığı anlaşılıyor.
Bu ölçüleri her zaman hayvan keserken uygulasak güzel olmaz mı? Elbette güzel olur. Ama hayvanın hastalanması, sakatlanması gibi bir durum müstesna görülebilir. Süt kuzular, süt oğlaklar hatta süt danalar büyüyüp belli bir olgunluğa erişince kesilse hem et kalitesi artacak, hem de kilo olarak daha fazla et temin edilerek dışarıdan ithal etmeye gerek kalmayacaktır. Bu konuda yönetmelikler olabilir ama durum budur. Yeni doğan kuzu ve oğlakların belki birçoğu diğerlerinin yemini karşılamak için veya başka sebeplerle kesilmektedir.
Buradan söyleyeceğimiz tüketiciler böyle etlere ilgi göstermeyelim. Üreticiler sabredip yavruların büyümesini beklesinler. Kestirmek gerekiyorsa büyüklerinden kestirsinler. Yetkililer önlem alıp hayvan sahiplerini desteklesinler. Süt emen kuzu ve oğlakları kesmek, hem ekonomik kayıp hem yeterli et özelliği taşımadığından sağlayacı fayda az, hem de ahlaki ve vicdani yönden etik değildir.
Caiz görmek, uygun bulmak; caiz olmak; yapılması mahzurlu olmamak, dînen yasaklanmamış olmak gibi anlamlarda kullanılır. Bunun tersi olan caiz değildir sözü ise, caiz olmamak, yani yapılması mahzurlu olmak, doğru olmamak veya dînen yasaklanmış olmak demektir.
egmeye bügmeye gerek yok net olarak 1 yasından kücük hayvan kesip yemek caiz degildir butun kuzu eti yiyenler haram yediklerinin farkındadırlar insallah
Herkes mabadından fetva uydurmuş. Kurban ve adak/akika kurbanında deve de 5 büyükbaş da 2 küçük başta 1 yaş sınırı vardır. Eğer kuzu 6 aylık ise ve büyük gösteriyorsa diş değiştirmiş ise o da kurban/asak olur. Ancak bunun dışında yani kurban ve adaklık hariç herhangi bir yaş sınırı yoktur. Ben yemem ama fetva da uydurmam. Lütfen ikra buyurun sonra konuşun. Benim yememe sebebim de vicdani. Ama 3-4 aylık kuzu yemek haramdır diyen zata da sorarım 3 4 aylık kuzu bebekte 6 aylık kuzu ihtiyar mı? Saçma yorum yapmayın. Burada daha önemlisi ülkemizde 30-35 sene evvel bir kişiye bir küçükbaş nüfusu vardı. Şimdi 4 kişiye bir oldu. Bu da erken kesimler sebebiyle. Dini sakıncası yoktur ancak ekonomik sıkıntısı vardır o hayvanlar biraz daha yeriştirilip kişi başı düşen et miktarı artırılıp ette dışa bağımlılığın ve ithalatın önüne geçilmelidir. Yani sorun dini değil beşeri dir.
Ulan yavru hayvan yiyorsunuz. Bebek yemekten bir farkı yok neredeyse. Yazık günah. Siz ne barbar insanlarsınız. Hayvan o yavruyu doğurabilmek için 5 ay karnında taşıyor 5 ay vücudu bebeği besliyor. Siz ise o yavru doğduktan sonra 20 gün sonra o bebeği kesip yiyorsunuz. İnşallah o yavruların ve anne koyunların hesabı mahşer günü her birinizden tek tek sorulur.
Kurbanlık hayvanların yaş sınırı, Hz. Peygamber’in (s.a.s.) sünneti ile tespit ve tayin edilmiştir (Müslim, Edâhî, 13, 15-16 [1963, 1965]). Buna göre kamerî yıl esasına uygun olarak, devede 5; sığır ve mandada 2; koyun ve keçide ise 1 yaşını doldurma şartı aranır. Bunun yanında, 6 ayını tamamlayan koyun, bir yaşını doldurmuş gibi gösterişli olması hâlinde kurban edilebilir. Koyunlardaki bu istisna bizzat Hz. Peygamber (s.a.s.) tarafından yapılmıştır (Müslim, Edâhî, 13 [1963]).
Bunun yanında deve, sığır ve keçinin, koyuna kıyaslanarak besili olması hâlinde söz konusu yaşları doldurmadan kurban olabileceği söylenemez. Nitekim bir yaşına varmamış ama yetişkin olan oğlağını kurban etmek isteyen bir kimseye Hz. Peygamber (s.a.s.), “Sen onu kurban et! Fakat senden başkası için yeterli olmaz.” (Buhârî, Edâhî, 8 [5556-5557]) buyurmuştur.