sayın hocam. ben bir çalışan bayanla evliyim. bir de çocuğumuz var. eşim ve ben farklı memleketlerdeniz. arası 300 km. şu an tam ortasında diyebileceğimiz bir yerde ikamet ediyoruz.
sigaradan başka kötü alışkanlığım yok. çevremdeki arkadaşlarımdan da çok çalışırım. kazancım da iyi çok şükür. düzenli sadakamı da vermeye gayret gösteriyorum.
ancak şöyle bir sıkıntım var:
eşim ve eşimin babası sürekli eşimin memleketinden ev alınması hatta o evin tapusunun da eşimin adına olması hususunda beni zorluyorlar. 3 yıl önce kooperatif tarzı bir sisteme dahil olduk. şu an bir ev parasının yarısı birikti. çok şükür içinde faiz yok. bu yılın sonuna ev yapılıp bitecek. ancak kalan parayı eşimin babası kredi çekip ödememiz yönünde zorluyor. ben ise faize girmek istemiyorum.
hatta işin açığı eşimin memleketinde ev alınması bile bir türlü içime sinmiyor ve rıza’m yok…
ordaki birikmiş parayı alıp üstüne de arabamızı satıp yaşadığımız yerden bir ev alıp oturmamız taraftarıyım. çünkü yaşadığımız yerde zaten kiradayız. memleketimde bir dikili ağacım da yok…
ailemin tek oğlu olmama rağmen memleketimi değil memleketlerin ortasını tercih ettim. daha ne kadar adil olabilirim?
şunu soracağım. islami açıdan eşim bir yanlışın içinde mi? kocasının rızası olmadığı bir işte babasının baskısından dolayı ısrarında haklılık derecesi nedir? Mehmet Kulaç
Değerli Kardeşimiz;
Aile baskısından dolayı kocanın rızası dışına çıkılması caiz değildir. Bir hanım anne babasından önce kocasının hakkından sorumludur. Kredi caiz değildir ancak finans kurumlarından alınabilir. Evin reisi erkektir. Tapuyu kadın adına yapmak gibi bir dini zorunlulukta bulunmuyor ikinizin üstüne de yapılabilir.
Selam ve Dua ile
Nurûlenvar Fetva Kurulu