Selamun Aleykum. Oruç Keffareti ile ilgili birkaç soru var.Biraz uzattık hakkınızı helal edin.
1- a) Bir kişinin önceki seneden kalan oruç keffaretinin üzerinden bir sene geçmiş ve keffaret orucunu bir sonraki Ramazan ayına kadar tutmamış. Bu kişi tutmadığı keffaret orucunu tekrardan tutacak mı?
b) Kişi bir Ramazan içerisinde bir kaç defa keffareti gerektirecek şekilde kasten oruçlarını bozmuşsa bu kişinin Keffaret Orucu 60 gün + 1 gün kaza mıdır yoksa katlanmış mıdır? Nasıl dır?
2- a) Kişi Keffaret Orucu tutarken araya bir hastalık giriyor. 1 Ay boyunca keffaretini tutmuş ancak devam edemeden oruç tutamayacak derecede bir hastalığa yakalanmış ve bu hastalıkta iki,üç ay sürmüş. Kişi bu iki – üç ay sonunda iyileşirse keffaret orucuna kaldığı yerden mi devam etmeli yoksa tekrar baştan mı başlamalı?
b) Kişi Keffaret Orucuna öyle bir zamanda başlamış ki Ramazan Bayramından bir kaç gün sonra başlamış ve Keffaret Orucuda tam bitmeye yakın son günlerindeyken Kurban Bayramına rast gelmiş. Bu kişinin durumu nedir?
3- Keffaret Orucu tutamayacak derecede devamlı hasta ve yaşlı olan bir kişi keffaret olarak fakir doyurmak istiyor. Fakir doyurmayı sabah-akşam olmak üzere ve 1 gün içerisinde 60 fakiri doyurmak olarak biliyoruz. Ancak bu kişi keffaret olarak ;
a) Sadece 1 fakiri 60 gün boyunca sabah – akşam doyurabilir mi? Ya da tek öğün olarak yani sadece ya sabah yedirecek ya da akşam. Ve bunu 120 gün yapacak bu olur mu?
b) Ya da kişi doyurmak yerine para vermek istiyor. Para verebilir mi? Eğer verebiliyorsa bu parayı neye göre hesaplayacak ve bunu verirkende 60 fakiri 1 gün, 1 fakiri 60 gün v.b gibi para verme hadisesi dıyurma hadisesi gibi midir? Hakkı
Değerli Kardeşimiz;
1-a) Oruç kefareti başında beklemektedir. Bir sene içinde tutmamışsa da ömrü devam ettiği müddetçe kefaret bekler.
b) Kaç defa kefaret gerekiyorsa o kadar tutacaktır. Örneğin ömründe 2 defa kefaret gerektirecek şekilde oruç bozduysa, 2 defa ayrı ayrı 60+1 tutacaktır.
2- a) Bu kişi oruca kaldığı yerden devam eder. Çünkü hastalık özürdür.
b) En baştan başlaması gerekir. Bu durumda kefaret orucuna başlayacak kişilerin zamanı iyi hesap etmesi lazımdır.
3-a) Tek öğün olmaz, sabah akşam şarttır. Sadece 1 fakir olsa da olur.
b) Para verebilir ancak toptan veremez, her gün o günkünü vermesi gerekir. Vereceği para fitre miktarıdır. Örneğin Bu sene diyanet’in açıkladığı fitre miktarı 8.5 tL ise bu kişi her gün 17 tl verir.
Selam ve Dua ile
Nurulenvar Fetva Kurulu
Kıymet verdiğimiz bir Hocamızın cevabıdır ;
Cevap 1:
a) Kefaret orucu aradan ne kadar zaman geçerse geçsin muhakkak tutulmalıdır. Fakat bir dahaki seneye kadar tutulursa daha iyi olur.
b) Üst üste kefaret gerektiren şekilde bozulan oruçlar için bir defa kefaret yeterli olur. Ancak kefaret tutulduktan sonra tekrar kefareti gerektirecek şekilde oruç bozulursa, tekrar kefaret gerekir.
Cevap 2:
a) Kadınların hayız hali dışında hiçbir özür kefaret orucuna ara vermeye sebep olamaz. Bu sebeple ister hastalık, ister yolculuk, ister diğer ramazan’ın gelmesi ve ister Kurban bayramının gelmesi özür kabul edilemez ve bu durumlarda orucuna ara veren kişi sıfırdan kefarete başlar. Ancak hayız hali kadınların her ay başlarına gelen bir durum olduğundan kefaret tutan kadın hayız halinde orucu bırakır, hayız çıktığında da hiç ara vermeden orucuna devam eder.
b) Kurban Bayramı günlerinde oruç tutmak haram olduğundan bu kişinin kefaretini bozup bayram yapması gerekir. Fakat bozmaz da orucunu tutarsa bir haram işlemiş olmakla birlikte kefaretten kurtulur.
Cevap 3:
a) Hanefilere göre bir fakiri sabah-akşam 60 gün doyurabilir. Tek öğün olarak 120 kişiyi doyursa her birini sabah-akşam doyurmadığı için bunlardan 60 tanesine bir öğün daha yemek vermesi gerekir. Böylece içlerinden 60 kişiyi iki öğün doyurmuş olur. Bir kişiye 120 öğün yemek vererek de kefaretini ödemiş olur. Zira maksat ya 60 fakiri sabah-akşam iki öğün doyurmaktır. Veya bir fakiri 120 doyurmaktır.
b) Para verecekse her gün için bir fidye parası yani bugün için 10 tl. verecektir. (Bir fidye yarım sa’ yaklaşık 3.5 kg buğday fiyatıdır.) Bu da 60 günde 600 tl yapar. Bu paraya ister bir fakire ister altmış fakire 10 lira olarak verebilir. Bir fakire verecekse hepsini birden verip veremeyeceği tartışmalıdır. Bu sebeple en uygun olan bir fakire verecekse hergün 10 tl vermesidir. Bu da uzun süreceğinden en güzeli 60 fakire 10’ar liradan 600 lira verip kurtulmasıdır.
ben 48 yaaaşında bir bayanım 18 yaşında evlendim bekarken oruçlarımı tam tutuyodum evlendikten sonra tam ve muntazam tutamadım yani ççok borcum var şu andada şeker hastasıyım tutamıyorum yani hesabını sayısını bilmiyorum ne yapmam lazım