Anasayfa / Genç Kâlemler / İmtihanlara çalışma yöntemleri ve Âhiretteki neticeleri

İmtihanlara çalışma yöntemleri ve Âhiretteki neticeleri

İmtihan sırları ile dolu ve Cenab-ı Hak tarafından bizlerin istifadesine en mükemmel şekilde sunulmuş olan şu fâni dünya hayatınızda, ahiret imtihanına hazırlanmamız için bize verilen hayat ve bu hayatın içindeki 24 saat en iyi şekilde değerlendirmemiz için Hak teala tarafından bizlere verilmiş bir hazinedir. Verilen sınırlı süreyi ferd veya toplum olarak en iyi şekilde değerlendirmeli ve bundan en iyi şekilde istifade etmeliyiz. Buna binaen Yüce Allah Kur’an-ı Kerim’de buyurduğu gibi “Allah’ın sana verdiği şeylerde ahiret yurdunu ara. Dünyadan da nasibini unutma..” (Kasas,77) emr-i İlahisiyle bu durumu en iyi şekilde bizlere ifade etmektedir.

İnsan için ancak çalıştığı vardır. Şüphesiz onun çalışması ileride görülecektir.(Necm,39-40) Kur’an-ı Kerim’deki bu ayet insana dünyanın bir ahiret tarlası olduğunu ve dünyada ektiğini  diğer bâki alemde biçeceğini gösteren apaçık delildir. Dünyalığımız, ilerideki geleceğimiz için ve geleceğimizi kazandıktan sonra ileriki yaşamımızı rahat bir şekilde idame etmek ve diğer insanların Allah’ın izniyle yardımına vesile olunmasına sebep olacak olan ve bizleri kazanmak şartıyla  ileriye götürecek sınavlar var. Ve bu sınavlara çalışma şekilleri, aşamaları var. Bu aşamalardan âcizane bahsetmek istiyor ve besmele ile başlıyoruz.

İlk önce ne ile karşı karşıya olduğunuzu bilin; neyle muhatap olduğunuzu araştırın; sistemi çok iyi öğrenip kavrayın; tavrınızı, planınız sınav sistemini araştırıp bilmeniz sizi doğru plana yönlendirir doğru plan ve çalışma ise sizi başarıya götürücek yollardan ilkidir.

Sınavlara planlı ve düzenli olarak çalışmamız gerektiğini asla unutmamanız gerekiyor.Burada plandan kasıt, her saate her saniyeye yazılan o klasik programlardan bahsetmiyorum. Evet derslerinizi çalışacağınız saatler belli olsun, ama öyle robot misali, şu saatte lavaboya gideceğim, bu saate top oynayacağım cinsinden değil, o güne ait bir istatistik yapıp o gün için gereken dersleri ve size uygun saati seçip programınızı buna  göre belirlememiz gerekiyor. Neticede insanın her günü aynı geçmiyor.

 

Sizlere tavsiyem; her güne birer ders ve konu koyarak programınızı hazırlamanız, inanın bu daha iyi ve size sıkıcı gelmeyecektir. (Bunu yapabilmeniz için ilk  günlerden sisteme oturtup aksatmadan yapmanız gerekiyor, yoksa başaramaz aksine çok kötü yalpalarsınız.) Ama mutlaka o gün bu konu ve ders bitmiş olsun. Ve elinizin altında yine de haftalık bir plan ve programınızın bulunması sizi bugüne çalışacağım stresine sokmaz ve planınız belli olduğu için rahat olursunuz. Çalışma saatlerinizi paragrafın başında verdiğimiz misal gibi olması tercihimizdir, fakat neyin ne zaman yapılmasının bilinmesinin ekstra faydası vardır. Mesela saat 7.00’de kalkmanız gerektiğini düşünelim, bu kalkış saatler programda yazmazsa muhtemelen saatler sürekli aksar, bugün de 9.00’da kalksam bir şey olmaz der ve programı sürekli aksatırsanız, bu da sizi başarının güzel yoluna değil, dikenli yollarına sürekler.

Sizi sınav maratonundan uzaklaştıracak; gereksiz arkadaş ısrarı, tv,bilgisayar,internet gibi şeylerden hiç acımadan sakının, yoksa işin sonunun nereye varacağını biliyorsunuz. Bunları izah etmenin gerekli olduğunu düşünmüyorum, çünki siz bunların farkına varmazsanız başaramayacağınızı gayet iyi bildiğinize inanıyorum. Eğer halen farkında değilseniz, size bu farkındalığı sağlayabilecek insanlarla acele olarak irtibata geçmenizi istiyorum. Bu en önemli etkendir kesinlikle uygulayınız.

Sınav süresince daima kendinizi zinde tutacak, sizi motive edecek şeylerle uğraşın. Mesela ailenizle pikniğe gidin, dersinize engel olmayacak şekilde ileriye dönük hayaller kurun ve bunları geliştirin, arkadaşlarınızla, ailenizle sohbet edin. Sizi doğru şekilde bilinçlenmenize vesile olacak ve sizi doğru şekilde yönlendirebilecek insanlarla sohbet edebilirsiniz. Bunların dışında sizi nelerin mutlu edeceğini araştırabilir ve bunları sizin başarınıza yarayacak şeylere dönüştürüp bulduklarınızı uygulayabilirsiniz.

Rehber öğretmenlerinizle bol bol konuşun sohbet edin, sınav kaygınızı gidirecek şeyleri ve merak ettiğiniz soruları mutlaka sorun. Bu sizi sınav marotonunda en çok rahatlatacak maddelerden biridir. Ailenizin, arkadaşlarınızın dua ve desteklerinin sizinle beraber olduğunu unutmayın ve bunu her an hatırlayın. Ders çalışırken dikkatinizi dağıtacak resim, eşya yazı vb. şeylerden uzak durun, mümkünse odanızdaki bu materyalleri, çalıştığınız yerden kaldırın.

Ders çalışmaya başlamadan önce dikkatinizi toplayın sonra dersinize çalışmaya başlayın.Dikkatinizi toplar ve bu şekilde ders çalışırsanız başarınızın artacağını  ve bununda sizi mutlu edeceğini mutlaka göreceksiniz. Derslerinizi zevkle ve iştahla dinleyin hiçbir dersi kaçırmayın. Derslerinizi dinlemeniz ve takip etmeniz, notlarınızı eksiksiz şekilde tutmanıza yarar, bu notlar elinizin altında olur ve unuttuğunuz herhangi bir bilgiyi sayfalar dolusu kitabı karıştırmak yerine özel notunuzu bakarak rahat bir şekilde bulmanıza yardımcı olur.

Başaracağınıza inanın, azmedin, unutmayın iş ilk önce kafada biter. Çalışmayıp kazanacağınıza inanıyorsanız çok iyi bir şey yapmış olmazsınız, öyle yapanlar kahvahanelerde, sokaklarda dolaşıyor, görüyorsunuz. Unutmamalıyız ki “Taşı delen suyun gücü değil, damlaların sürekliliğidir.”

Ve en önemli diye nitelendirebileceğimiz madde ise: Çok çalışmanın yanında mutlaka Allah’ın (cc) yardımını isteyin,çünkü çalışırsanız karşılığını verecek olan tek varlık Allah Teala’dır. Bu işler ve hayatın her anında Allah’ın sizlerle beraber olduğunu unutmayın ve yaptığınız bütün şeyleri Allah rızası için yapın. Hayatın kendisinin de bir sınav olduğunu da unutmayın.

Bu yazdıklarımızı denerseniz sonucunun Allah’ın izniyle alınacağına inanıyorum. Bunlara ilave ve son olarak, Yüce Kur’an-ı Kerim’de Allah kelamı olan şu ayeti unutmamanızı da rica ediyorum.

Göklerdeki her şey, yerlerdeki her şey Allah’ındır. (Bu) Kötülük edenleri yaptıklarıyla cezalandırması, iyilik edenleri de daha güzeliyle mükafatlandırması için (böyle)’dir.(Necm,31)

Ahiret ve dünya hayatınızdaki tüm sınavlarınızın başarılı geçmesini Yüce Allah’tan diliyorum.

 

Bu konuyla ilgili Yorum Yapın

Mailiniz yayınlanmayacak



Başa Dön
ergene haber ogretmenler.org felsefe çorlu haber