Anasayfa / Havas / Felâketlerden kurtulmak için kurban kesmek

Felâketlerden kurtulmak için kurban kesmek

Ey akıl sahipleri! Kısasta sizin için hayat vardır. Umulur ki korunursunuz.” (Bakara, 179)

Tıbbın tedavisinden aciz kaldığı bir hastalığın geçmesi yahut neticesi şüpheli, tehlikesi %95 olan bir ameliyatın muvaffakiyetle neticelenmesi niyeti ile körlükten kurtulmak, hattâ ve hattâ, idamdan kurtulmak ve herhangi muhakkak bir ölümden kurtulmak için, kendi hayatına mukabil Allah rızası için kurban kestirmek dileğin olmasına sebep olur.  Akıllara şöyle bir soru gelebilir… Mademki ömür ne uzar ne de kısalır, o halde nasıl olur da bir kurbanla ben ölümden kurtulurum?

el cevab: Eğer senin ölümden kurtulman mukadder ise Cenabı Hakk o kurbanı kestirmeyi sana nasib kılar. Eğer ezeli hükmü değiştirmeyecekse nasib etmez. Sonra Hazreti Peygamber asm: “Sadaka belâları geriletir, uzaklaştırır ve ömrü uzatır” buyurmuştur.  Bunun manası: Sadaka verdiğin kimselerin senin hakkında yapacakları hayır dua ve temenniler, sana gelecek belâ ve musibetleri uzaklaştırır da seni huzur ve saadete eriştirir demektir.

Hastalıkla, hapisle, kahırla, yoklukla yatakta geçen bir ömür, sıhhatle, saadetle, huzurla, bolluk ve nimetler içinde geçen bir ömür gibi midir? Bundan başka Resulullah asm: “Hastalarınızı sadaka ile tedavi ediniz”  diye emir buyurmuştur.

Bu demek değildir ki hastalarınız için sadaka verin de doktora göstermeyin. Zira Peygamber efendimiz başka bir hadisi şeriflerinde : “İlim ikidir. Birincisi: İlm-i hıfzısıhha yani tıp ilmi, ikincisi din ilmidir.” diye buyurmuştur. Burada tıp ilmini din ilminden önce belirttiğine göre bizim de sağlığı korumaya ve tıp ilmine ne derece önem vermemiz, korunmamız gerektiğine büyük bir delil ve işarettir.

Bir taraftan iyi ve değerli sanatında mütehassıs bir doktora kendimizi tedavi ettirirken diğer taraftan da sadaka ile veya kurbanla hayatımızı güven altına almamız gerekir. Ancak verilecek sadaka beş on kuruş değil, hal ve gücünün elverdiği ve elde etmek istediğin işin ehemmiyetine uygun olması lazımdır. Zengin bir insanın körlükten, ameliyattan, kanserden, idamdan kurtulması için  ile on lira, elli lira vermesi bir sadaka değildir.  İşin ehemmiyeti ve büyüklüğüne göre bir kurban da, gerekirse beş kurban da kestirmeli, aynı zamanda bir veya birkaç defa altmış kişilik fakir bir kitleye parça parça yemek de yedirmelidir.

Fidye olarak kesilecek olan bu kurbanın kesilme şartı şöyledir:

Kurbanı kestiren kişi eline kurbanı kesecek olan bıçağı alır ve” yâ Rabbi, içinde bulunduğum zorlu halden beni kurtarman ve rızana erişmem için bu kurbanı kendime fidye olarak kestirmek üzere filan kimseyi kendime vekil ettim.” der ve bıçağı kurbanı kesecek olan kişiye verir.

Kurbanı kesecek olan kişi mutlaka abdestli olmalıdır. Ayrıca dürüst ve salih bir kimse olması gerekir.  Kurban kıbleye karşı yatırılır gözü ve ayakları bağlanır, tekbir getirilir ve kesecek olan kişi bıçağı vururken  “Falan kimsenin niyeti için vekaleten Allah rızası için kesiyorum” diye açıkça söylemesi ve bunu  başkalarının da işitmesi gerekir. Kanın tamamen akması beklenmeli ve hayvana eza çektirmemek gereklidir. Kurbanın derisi bir fakire verilir yahut camiye hediye edilir. Kurbanın baş ve ayakları bir parça, iç organları ise ayrı bir parça sayılır. Baş ve ayaklar ile iç organlarından sonra kurban 58 parçaya bölünür ve dağıtılır. Bir evde kaç kişi varsa ona göre parçalara ayrılıp dağıtılmalıdır. Kuran kurslarında okuyan öğrencilere de vermek hem hızlı dağıtım için yardımcı olur hem de hayırlı bir yoldur.

Kurban kesme veya altmış fakiri doyurma işi herhangi bir sebeple yaptıramayan bir engeli olan kimseye akrabaları veya dostları o kimse adına bu işi yaptırabilirler.

Uyarı: Sakın Ya Rabbi iyi olursam veya şu beladan kurtulursam bir kurban keseceğim veya şu kadar fakiri doyuracağım diye Cenabı Hakk’a fidye teklif etmeyin. Önce kurban kesmeli yahut fakirlere yedirmeli sonrasını Allah Teâla’ya bırakmalıdır.

6 Yorumlar

  1. Sayın hocam
    Bu amaçla yurtdışında kurban kesen ve hakiki ihtiyaç sahibi müslümanlara ulaştıran kurumlara vekalet verilebilir mi?

  2. Değerli Kardeşimiz;

    Doğru yapılacağına inanıyorsanız, o yöntemle de yaptırabilirsiniz. Ancakbu tür konularda bizzat adımların doğru uygulandığına şahit olmakta fayda vardır. Yazıya uygun şekilde yapmak için şartlarınızı zorlamanızı tavsiye ederiz.

    Selam ve Dua ile

  3. EhliSünnet Büyükleri

    Felaketlerden kurtulmak, saadete kavuşmak için, sırtınızı dünyaya, yüzünüzü ahirete döndürün.

  4. Nurullah Yılmaz

    S.a. Geçen hafta yoğun bakımdaydım. Annem oğlum iyi olursa koyun keseceğim demiş. Şuan hamd olsun iyiyim. Sağlığıma dönüyorum. Annemin niyeti adak mıdır kurban mıdır ?
    Annem benim adıma niyet etti. Bazı söylentilere göre kesen kişi yiyemez doğru mudur ? Açıklık getirirseniz sevinirim.

  5. Kardeşim kaza geçirdi, kaza sonrası babam kan akıtalım dedi ve kurban kesildi. Bu kurbandan ev halkı yiyebilir mi

  6. Çocuklarımın başına çok kaza geliyor onlar için kurban kes dediler nasıl yapmalıyım acaba cocukalrim daha 2yasinda ve 8aylik

Bu konuyla ilgili Yorum Yapın

Mailiniz yayınlanmayacak



Başa Dön
ergene haber ogretmenler.org felsefe çorlu haber