Hurmada sinirleri sakinleştirici bir özellik var. Bunun için çok hareketli ve afacan çocuklara sabah aç karnına bir iki hurma yedirmek faydalı olabiliyor.
Emzirme: Çocuklu kadınların sütünün çoğalması için hurma yenmelidir. Hurma süt hormonlarını harekete geçirir ve sütün çoğalmasını sağlar.
Şişmeler: Hurma tereyağı ile güzelce kavrulup da şişiklerin üzerine konursa şifa verir. Kanser hurmayı devamlı yemek kansere yakalanmamanın en önemli sebeplerindendir. Hurma magnezyum ihtiva ettiğinden kansere manidir. Devamlı hurma yiyen Araplarda kanser vakası pek görülmemektedir.
Mide ve bağırsaklar: Kişi, ishal olduğu veya kustuğu zaman vücut çok su, tuz, potasyum, sodyum ve glikoz kaybeder. Hurma da ise bu unsurlardan bol miktarda bulunur. Böyle durumlarda hurma suyu hazırlanır, ondan kafi miktar alınır da kaybedilen mineraller ve güç telafi edilmiş olur. Karında bulunan asalaklar için de hurma faydalıdır. Hz. Ali Efendimiz’den rivayet edilen bir hadiste “Kim her gün sabah aç karnına yedi hurma yerse karnındaki zararlıları öldürür” buyruluyor.
Kolesterol: Kahve ve yağ kandaki kolesterolün yükselmesinde etkendirler. Araplar bol miktarda kahve yağ yerler Fakat laboratuar araştırmalarında görülmüştür ki Araplar’da bu hastalıktan eser yok. Çünkü kahve ve diğer yiyeceklerin yanında mutlaka hurma vardır. Hurma kolesterole geçit vermiyor.
Kulak: Hurma ihtiyarlıktan mütevellit kulak uğultusu, duyma zaafiyeti gibi kulak rahatsızlıklarında da faydalıdır.
Gözler: Hurma gözleri kuvvetlendirir ve parlatır. Hurma A vitaminini ihtiva ettiğinden hurma yiyenlerde özellikle gece körlüğü ve diğer göz zaafiyetleri olmaz. İkinci Dünya Savaşı’nda gece hücumu yapacak olan Amerikan pilotlarına hedeflerini daha net görebilmeleri için hurma yedirmişlerdir. Göz sinirlerini kuvvetlendirici özelliği vardır. Çok çok yendiği takdir de her şeyin çoğunun zararlı olduğu gibi hurma da göze zarar verebilir. Kirpikler Hurma çekirdeği yakılarak sürme gibi göze çekilirse kirpikleri uzatır. Göz çapaklarına iyi gelir.